Cruise ’16

Hola!

Ik loop weer eens 300 jaar achter met mijn blog, dus ik heb aardig wat in te halen. Op dit moment lig ik op een heerlijk strand in Curaçao. Ik voel me langzaam wegsmelten in deze 31 graden, dus is het zo weer tijd om een duik te nemen in het helderblauwe water. Echter wil ik in deze blog vertellen over mijn vakantie met mijn moeder. Wij vertrokken op 24 april en kwamen 3 mei weer terug. Na Frankrijk had ik dus één dag om uit te rusten voor Cruise! Er staan al heel lang drie reizen op de bucketlist van mijn moeder en mij. Een stedentrip New York, een cruise en een safari in Zuid-Afrika. Voor mijn twaalfde verjaardag gingen we naar New York, maar de interesse in een Cruise was eigenlijk weg. We waren aan het kijken of we in de meivakantie naar de Dominicaanse Republiek of Curaçao konden gaan, totdat mijn moeder van collega’s hoorde, dat een cruise echt de moeite waard en een hele mooie ervaring is. Zo boekten we niet veel later de Holland America Line; vertrek Fort Lauderdale USA voor 7 dagen. Voor de Cruise boekten we twee dagen Fort Lauderdale en na de cruise twee dagen Miami.

Zondag
De wekker ging midden in de nacht om op tijd naar Schiphol te gaan. We hadden een tussenstop in Detroit. In de avond kwamen we aan in Fort Lauderdale. Ik voelde me gelijk weer thuis in Amerika. Ik word zo blij van iets simpels, als de snelweg, daar. Aangekomen bij het hotel besloten we een avondwandeling te maken naar het strand. Na acht kilometer lopen, voelden we de jetlag wel heel erg. Daarom aten we sushi en gingen vroeg naar bed.

Maandag
Shoppen, shoppen en nog eens shoppen. Negen(!) uur liepen we rond in een immens groot winkelcentrum. Nou ja… Eerder een stad van winkels. Daarover komt mijn volgende blog met een ‘shoplog’

Dinsdag
Vandaag was de dag dat we aan boord gingen. In de middag namen wij een uber naar de cruise terminal. Toen we aan kwamen zagen we ‘De Maasdam’ al liggen en wow wat was hij groot. Na alle paspoortcontroles konden we aan boort. We hadden een heel gezellige kleine hut met zee uitzicht. Ook verkenden we de boot, die bestond uit 16 verdiepingen! Zwembaden, een sportschool, een casino, heel veel restaurants, alles was aanwezig. Het uitvaren was ook erg leuk. Een band speelde tropische muziek, mensen zwaaiden en de haven veranderde zich in de open zee. En dan kwam verreweg het beste van de hele cruise; het eten! Geloof me als ik zeg, dat ik nog nooit zo lekker heb gegeten op een vakantie. Wafels, salades, sandwiches, heerlijke toetjes, verschillende soorten vlees, fruit, bagels, enzovoort.

DSC_1088

DSC_1119

DSC_1149

Woensdag
Vandaag kwamen we aan op de Bahama’s! In Nassau om precies te zijn. In Nederland was het Koningsdag, dus ik ging van boord met een oranje bloemenkrans. Ondanks de mooie witte stranden viel het mij erg tegen, vanwege de abnormale hoeveelheid toeristen en daardoor veel straatverkopers. Het was erg druk overal en we moesten erg wennen aan het idee, dat je na een paar uur weer terug op de boot moét zijn. Geen tijd dus om ‘pink beach’ te bezoeken of om met varkens te zwemmen… We hebben toch een paar heerlijke uurtjes strand gehad. ’s Avonds hadden we een borrel met onder andere de kapitein, de Hotel Director en andere Nederlanders aan boord. Ik hoopte het al, maar het waren bitterballen! Onopvallend probeerde ik zoveel mogelijk bitterballen van de schaal te pakken en op te eten. Er was veel Nederlands personeel, maar er waren minder vakantiegangers. Dat komt natuurlijk doordat de boot vertrok in de Verenigde Staten. De boot deelden we dus vooral met 60+ Amerikanen met zonneklepjes, Hawaï bloemenshirts, sandalen, een aardige bierbuik en een overvolle lading juwelen.

DSC_1219

DSC_1226

DSC_1240

DSC_1237

DSC_1241

DSC_1274

Donderdag
Op donderdag stond Puerto Rico op het programma. Ik keek er enorm naar uit! De mensen spreken Spaans en er is een echte Zuid Amerikaanse sfeer. We kwamen aan met regen, dus hadden we een excuus om bij een leuk restaurantje iets te drinken en gelijk de Wi-Fi te gebruiken (ja mensen, midden op zee. Geen bereik. Geen wifi.) en vervolgens de CVS en de TJ Maxx in te duiken. Gelukkig klaarde het weer snel op en begonnen wij aan een wandeling door de straten van Puerto Rico. We liepen naar een groot Fort. Achter het Fort waren grote grasvelden, die me aan Ierland deden denken. Het begon al aardig donker te worden, dus besloten we opzoek te gaan naar een restaurant. Dat bleek best een moeilijke opgave. Na ongeveer drie keer hetzelfde rondje te hebben gelopen, besloten we toch maar op de boot te eten. Alleen net voor de boot zagen we een heel leuk Mexicaans restaurant. De nacho’s, taco’s en quacamole konden besteld worden. Foto’s maken met sombrero’s en zingende mariachi’s waren ook onderdeel van het programma. Met een goed gevulde maag keerden we terug en gingen we slapen. Tja, een jetlag hè.

DSC_1308

DSC_1320

DSC_1324

DSC_1327

DSC_1337

DSC_1343

DSC_1347

DSC_1385

DSC_1387

DSC_1391

DSC_1406

 

Vrijdag
‘Another day at sea.’ Lekker zwemmen bij het zwembad, lezen met zee uitzicht en heerlijk eten. Ook kregen we een rondleiding van de Hotel Director, door de drie onderste verdiepingen van het schip. Dit is de opslagplaats voor al het eten, wijn en verschillende werkkamers. Door de tientallen koelkamers, washokken, naaiateliers, ontspanning ruimtes voor het personeel, en een kamer gevuld met bloemen, werd uitgebreid verteld wat zich achter de schermen afspeelt. Het personeel komt vooral uit de Filipijnen. Thuis verdienen zij niks, dus dit was voor hun een kans geld te verdienen voor hun familie. Ze zijn onwijs vriendelijk en ik heb er echt respect voor dat ze zo hard werken. Meestal zijn ze acht maanden van huis en dan werken ze écht altijd en daarna mogen ze drie maanden naar huis om vervolgens weer acht maanden weg te gaan. In de avond hadden we eerst een borrel voor de ‘ervaren cruisers’. Zij zijn meestal te herkennen aan een keycard om hun nek met daarin het pasje van de kamer. Geen idee wat wij als ‘first time cruisers’ daar deden.

DSC_1268

Zaterdag
In de middag voeren we de haven van de Virgin Islands binnen. We kwamen er al gauw achter dat het daar carnaval was. Vrouwen met kleding bestaande uit veren en felle kleuren à la Rio de Janeiro liepen voorbij. Het enige probleem was dat het onwijs hard ging regenen. Wij waren inmiddels al op een heel mooi strand tussen groene heuvels/bergen. We schuilden in een restaurant, maar na een uur wachten en geen verbetering op de weer app, gingen we terug naar de boot. Alleen zou de taxi ons pas twee uur later halen. Een man met een open krakkemikkig busje zonder ramen, riemen en fatsoenlijke stoelen kwam naar ons toe. Hij kon ons door het bergachtige gebied terugbrengen naar de haven. We stapten in en na een hobbelige reis wist ik niet hoe snel ik onder de warme douche moest stappen. Dat douchen was ook wel grappig eigenlijk. Door de grote van de boot voel je amper dat je vaart (net als een vliegtuig), maar in de douche ging mijn gevoel voor evenwicht steeds weg. Zo knalde ik regelmatig tegen de muur aan, als het schip over een hoge golf ging.

DSC_1429

Zondag
Wauw, wauw en nog eens wauw. Dat is ongeveer hoe ik die dag beschreef. De HAL (Holland America Line) heeft een privé eiland op de Bahama’s; genaamd Half Moon Cay. De boot kon daar niet aanmeren, dus we gingen met kleine tenders naar het eiland. De helft van de mensen bleef daarom achter, want die konden (volgens zichzelf) met hun bejaarde leeftijd niet meer mee met de tenders. Nou ja, prima. Meer eten van de gezamenlijke barbecue en vierkante meters strand voor onszelf. Het strand was echt prachtig en de zee was echt heerlijk. Ik ga dit maar niet uitgebreid beschrijven, want je ziet het zelf wel op de foto’s. Na een fantastische dag in een sprookjesachtige omgeving, kleedden we ons om voor ons diner.

DSC_1469

DSC_1471

DSC_1514

DSC_1489

DSC_1506

 

DSC_1502

DSC_1516

Maandag
Vandaag waren we weer de hele dag op zee om terug te varen naar het vasteland. Ik ga de boot echt missen. Niet de Amerikanen die er rondlopen, maar het briesje als je op het bovenste dek ligt, het fantastische eten, de lichte schommeling als je in slaap valt, het ‘eiland hoppen’, het weer (behalve de regen natuurlijk) en de vele faciliteiten. Het was een geweldige ervaring. Of ik dit nog een keer zou willen doen, weet ik niet. Het kan altijd voorkomen dat ik als 70 jarige vrouw geen kamer huur in een verzorgingstehuis, maar een kamer op de cruiseschip. Oud worden terwijl je vaart over het Panamakanaal en de wateren van Alaska is zo gek nog niet. Een cruise is iets dat je meegemaakt moét hebben. Ik kijk met heel veel plezier terug op dit moeder-dochter tripje.

Dinsdag:
Arrival Fort Lauderdale: 8 AM

DSC_1451

Geef een reactie